Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün itibarıyla yurt dışından 90 bin civarında çadırın Türkiye’ye geldiğini belirterek, “102 ülke yardımda bulundu. 90 ülkeden arama kurtarma ve sağlık ekipleri geldi. Sahra hastaneleri kuruldu ve büyük destek aldık.” söz konusu.
Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri ve Göçmenlik Bakanı Abdullah Buhabib ve Umumi İşler ve Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyye ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Çavuşoğlu, depremlerde 16 Lübnan vatandaşının hayatını kaybettiğini belirterek, “Lübnan 5 arama kurtarma ve sağlık ekibi gönderdi. Toplam 120 kişilik bir ekip gönderdiler. İlk ekip depremden 19 saat sonra geldi. Yani Depremin üzerinden bir gün geçmeden ülkemize ulaştılar. Geçen yıl Lübnan’a vardılar. “Türkiye’de ortak arama kurtarma eğitimi düzenledik. Deneyim paylaşım programı düzenledik. Bu programa gönüllü olarak katılan 10 kardeşimiz takımda yer aldı. Bu, ülkelerimiz arasındaki dostluğun ve işbirliğinin güzel bir örneğidir.” dedi.
Lübnanlı arama kurtarma ekiplerinin Kahramanmaraş’ta enkaz altından 3 kişiyi kurtardığını anlatan Çavuşoğlu, depremlerin ardından Lübnan’da insani yardım çalışmaları yapıldığını ve bu yardımların Türkiye’ye ulaştığını bildirdi.
Çavuşoğlu, depremin ilk günlerinden itibaren tüm kurumların sahada olduğunu ve uluslararası arama kurtarma ekiplerinin Türkiye’ye gelmesi için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını anlattı.
“102 ülke yardım teklifinde bulundu. 90 ülkeden arama kurtarma ve sağlık ekipleri geldi. Sahra hastaneleri kuruldu ve büyük destek aldık. Uluslararası camiaya bir kez daha teşekkür ediyoruz.” Çavuşoğlu, dün yurt dışından bir kısmının ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından verildiği, bir kısmının da AFAD tarafından satın alındığı 90 bin civarında çadırın Türkiye’ye geldiğini, bugün bu sayının 93 bin 637’ye çıktığını söyledi. Çavuşoğlu, konteynerle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) derhal acil çağrı mekanizmasını devreye alarak Türkiye’ye 3 ayda 1 milyar dolarlık acil ihtiyacı karşılaması için davetiye gönderdiğini hatırlatarak, “Dün itibarıyla başta ABD olmak üzere farklı ülkelerden insanlar görüyoruz. Burada katkıda bulunan BM, kurumlarımızla birlikte, “BM’den gelen bu katkının üç ayda nereye harcanabileceği konusunda da çalışıyoruz. Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızla koordineli çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye takviye için uluslararası bir konferans düzenlediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, gelecekteki yardımlarda kullanılmak üzere kurumlarla görüştüklerini söyledi.
Lübnan’ın istikrar, barış ve huzurunun kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Lübnanlı mevkidaşı ile sürekli temas halinde olduklarını ve bölgesel konularda iyi bir iş birliğine sahip olduklarını ifade etti.
Suriye’nin de zelzeleden etkilendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Lübnan sadece bize değil, depremden etkilenen Suriyelilere de takviye kuvvet verdi. Bu bir insanlık meselesi. Dolayısıyla burada siyaset yok. Kim etkilenirse hepimiz yardım etmeliyiz. Uluslararası toplumun gönderdiği yardımlara da yardım ediyoruz. Suriye’ye. Hava sahamızı açtık uçaklar geçebilir. BM” “Biliyorsunuz kapı yetmedi biliyorsunuz. Yanlış yorumlayanlar oldu. Sırf Suriyeliler gelecek diye. Bunun alakası yok. BM yardımlarının depremden etkilenen Suriyelilere ulaşması için elbette insani görevimizi yerine getireceğiz.Bunu kimse başka yerlere götürmesin.Sonuçta bölgemizin istikrarı, huzuru, huzurudur.” Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Buna barış dahil kardeş Lübnan’ın istikrarı da dahildir. “